Protekla dva dana Osijek je bio domaćinom kolegama iz Novog Sada u sklopu projekta prekogranične suradnje ”Bolja kvaliteta života kroz poboljšanje sustava palijativne skrbi”. Riječ je o projektu koji financiraEuropska unije, a njegovi idejni začetnici, ujedno i partneri na projektu su Dom zdravlja Osijek te Dom zdravlja Novi Sad.

”S ponosom mogu reći kako je ovo samo jedan od tri projekta prekogranične suradnje u koje je Dom zdravlja Osijek trenutno uključen, a vjerujem kako će ih u budućnosti biti i više. U životu uvijek treba gledati naprijed i to je upravo ono što mi radimo. Prijenos dobre prakse i iskustva u prekograničnom području važan je u procesu poboljšanja opće kvalitete zdravstvenih i medicinskih usluga, te korak naprijed u procesu afirmacije palijativne skrbi kao važnog dijela medicinske struke”, informirala nas je doktorica Branka Splavski Kandić, predstavnica Doma zdravlja Osijek.
Projekt nije namijenjen samo medicinskom osoblju već i široj javnosti, stoga su u dva dana održane četiri poludnevne radionice na različitim lokacijama u gradu Osijeku. Obradivši temu žalovanja dotaknuta je samo jedna od komponenti projekta i to aspekt psihosocijalnog pružanja pomoći pacijentima, njihovim obiteljima i zdravstvenim djelatnicima. ”Svatko od nas barem jednom u životu suočio se s nekim oblikom emotivnog gubitka i svatko od nas drugačije se s tim gubitkom nosio. Upravo mi, kao medicinsko osoblje, trebamo biti potpora oboljelim osobama i članovima obitelji, no ne smijemo zaboraviti da i svatko od nas tko je svakodnevno suočen sa stresnim situacijama treba podršku. Cilj je naučiti kako pružiti pomoć oboljeloj osobi i obitelji u nadilaženju stresa i krize te ih usmjeravati ka procesu reorganizacije uobičajenih obrazaca ponašanja, a pri tome ne iscrpiti svu vlastitu energiju”, rekla je psihologinja gospođa Mirjana Nikolić, zaposlenica Doma zdravlja Novi Sad, ujedno i predavačica na projektu.

Da je tema zanimljiva ne samo medicinarima nego i građanima pokazala je zavidna interakcija predavačice s publikom tijekom predavanja. ”Uzevši u obzir da su radionice besplatne, a teme bliske i zanimljive široj javnosti, nadamo se da će odaziv na nadolazećim radionicama biti još i veći. Priliku za novo druženje imat ćemo već 6. i 7. veljače kada se održavaju radionice na temu ‘burn out’ sindroma” – poručila je za kraj doktorica Splavski.