Prijenos dobre prakse i iskustva na prekograničnoj razini važan je u procesu poboljšanja opće kvalitete zdravstvenih i medicinskih usluga, te predstavlja korak naprijed u procesu afirmacije palijativne skrbi kao važnog dijela medicinske struke

Projekt IPA II prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, pod nazivom „Bolja kvaliteta života kroz poboljšanje sustava palijativne skrbi“, provode Dom zdravlja Osijek i Dom zdravlja Novi Sad. Početak projekta bio je 1. ožujka 2013. godine, a financira se sredstvima Europske Unije. Glavni ciljevi projekta su poboljšanje opće kvalitete zdravstvenih i medicinskih usluga u palijativnoj skrbi, prijenos dobre prakse i iskustava u prekograničnoj regiji na području rana, prevencije i kaheksije, te pružanje psihosocijalne podrške.
Dom zdravlja Osijek bio je domaćinom kolegama iz Novog Sada, a stručnjaci iz obje zdravstvene ustanove zajedno su održali seriju predavanja na temu “Žalovanje”. Budući da projekt nije namijenjen samo medicinskom osoblju već i široj javnosti, tijekom dva dana održane su četiri poludnevne radionice na različitim lokacijama u gradu Osijeku. Obradivši temu žalovanja, na radionicama je dotaknuta samo jedna od komponenti projekta – aspekt psihosocijalnog pružanja pomoći pacijentima, njihovim obiteljima i zdravstvenim djelatnicima.

Proces žalovanja znak je psihičkog zdravlja i nužan je kako bi se prešao put od prihvaćanja gubitka do pronalaska načina da se nastavi sa životom nakon gubitka.
-Svatko od nas, barem jednom u životu, suočio se s nekim oblikom emotivnog gubitka, i svatko od nas s tim se gubitkom drugačije nosio. Upravo mi, kao medicinsko osoblje, trebamo biti potpora oboljelim osobama i članovima obitelji, no ne smijemo zaboraviti da i svatko od nas, koji smo svakodnevno suočeni sa stresnim situacijama, treba podršku. Cilj je naučiti kako pružiti pomoć oboljeloj osobi i obitelji u nadilaženju stresa i krize, te ih usmjeravati prema reorganizaciji uobičajenih obrazaca ponašanja, a pri tome ne iscrpiti svu vlastitu energiju, rekla je psihologinja Mirjana Nikolić, djelatnica Doma zdravlja Novi Sad i predavačica na projektu.

U procesu suočavanja s emocionalno važnim gubitkom ljudi prolaze kroz nekoliko faza: šok (nevjerica, negiranje gubitka), ljutnja (usmjerena prema sebi, okolini, liječnicima, prema bespomoćnom životu), žalovanje (neorganiziranost, očaj i gubitak nade u povratak), i restrukturiranje (prihvaćanje situacije i oporavak).
Na radionicama se moglo čuti i kako žalovanje znači opraštanje s izgubljenom, voljenom osobom. Ne postoje ni pogrešni, niti pravi načini, ali postoje zdravi načini suočavanja s gubitkom, koji podrazumijevaju strpljivi prolazak kroz sve faze, bez požurivanja, u skladu s vlastitim osjećajima i potrebama. Svako tuguje na svoj način, i ne postoji predviđeno vrijeme žalovanja. Jako je važno sebi dati dovoljno vremena za prihvaćanje svojih osjećaja. To su normalne i očekivane reakcije u bolnim trenucima, no one pomažu u ponovnoj uspostavi ravnoteže i povratku normalnom životu.
Govorilo se i o mogućnostima volontiranja i važnosti palijativne skrbi koja ima ulogu obratiti pozornost na sve što je promaklo sustavu, a njezin je glavni cilj cjelovitim pristupom oboljelima vratiti ljudskost i dostojanstvo prije smrti, te educirati i pomoći obitelji.

-S ponosom mogu reći kako je ovo samo jedan od tri projekta prekogranične suradnje u koje je Dom zdravlja Osijek trenutno uključen, a vjerujem kako će ih u budućnosti biti i više. U životu uvijek treba gledati naprijed i to je upravo ono što mi činimo. Prijenos dobre prakse i iskustva na prekograničnoj razini važan je u procesu poboljšanja opće kvalitete zdravstvenih i medicinskih usluga, te predstavlja korak naprijed u procesu afirmacije palijativne skrbi kao važnog dijela medicinske struke, naglasila je dr. Branka Kandić-Splavski, voditeljica projekta u ime Doma zdravlja Osijek.
Sve su radionice besplatne, a teme bliske i zanimljive široj javnosti, stoga je dr. Branka Kandić-Splavski najavila sljedeće radionice koje će biti održane već 6. i 7. veljače 2014. godine, na temu “Sindrom izgaranja (Burn out)”. Radionice će biti priređene za više ciljanih skupina i bavit će se prijenosom iskustva u pružanju psihosocijalne podrške, te o prepoznavanju i sprječavanju “Burn out” sindroma.