Nakon 28 godina Dom zdravlja Osijek vratio je djelatnost oftalmologije u okrilje svog rada te je u ponedjeljak i svečano otvorena nova, preuređena ambulanta oftalmologije na drugom katu centralne zgrade Doma zdravlja Osijek, u Parku kralja Petra Krešimira IV.

Naime, od 1991. godine u Domu zdravlja djelovala je ordinacija dr. med. Branke Grbac-Budin, no kao zakupca koji je tek bio smješten u ovom prostoru. S 31. prosinca prošle godine ta je specijalistica oftalmologije otišla u mirovinu te je Dom zdravlja Osijek odlučio preuzeti njezinu ambulantu, posebice zbog činjenice da ova najveća zdravstvena ustanova primarne zdravstvene skrbi u Osječko-baranjskoj županiji trenutačno na specijalizaciji ima i jednu mladu liječnicu baš iz ove grane medicine.

Prema mreži HZZO-a, ovoj ambulanti pripada čak 30.000 pacijenata, a godišnje je obavljala oko 4000 pregleda. Stoga bi njezino gašenje značilo značajan pad kvalitete zdravstvene skrbi za Osječane i mi smo odlučili preuzeti ovu ambulantu. U njezinu je obnovu i opremanje do sada uloženo 200.000 kuna. Naša specijalizantica ima još dvije i pol godine specijalizacije, a do njezina povratka ambulanta će raditi bez nositelja tima, i to na način da će nam putem ugovora o radu “uskakati“ i specijalisti KBC-a Osijek, bolnice u Našicama, bolnice u Vukovaru i Doma zdravlja Beli Manastir, naglasio je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek te dodao kako će kroz to vrijeme biti uložena i dodatna u nazočio i dožupan Goran Ivanović koji je naglasio kako je ovo odličan primjer promišljanja o javnom zdravstvu i preuzimanje inicijative od same Županije, ali i kako specijalizaciju buduće oftalmologinje financira upravo Osječko-baranjska županija.

Predstojnik Klinike za oftalmologiju osječke bolnice prof. dr. sc. Josip Barać, naglasio je kako će otvaranjem ove ambulante dijelom zacijelo biti rasterećen i KBC Osijek, a upravo će se u ovoj ambulanti obavljati pregledi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece u okviru programa Ministarstva zdravstva​.

– Kada ambulanta zaživi u punom radnom vremenu preuzet će na sebe veliki dio pacijenata iz KBC-a Osijek i bit će iznimno važna za sve pacijente s osječkog područja kojima je nužna primarna zdravstvena usluga iz spektra oftalmologije – naglasio je prof. Barać.